KÖNYVELÉS

A jól működő könyvelés nem szükséges rossz a cég életében, hanem a fejlődés és a növekedés motorja.

Ha a cégvezetők a könyvelésre gondolnak, akkor összeszoruló gyomorral leginkább az időben leadott számlák, az ÁFA fizetés, és a soha meg nem értett szakszavak jutnak eszükbe. Pedig amit csinálunk, az nem törzsi varázslás, bármennyire is szeretnék sokan annak láttatni. 

A jól működő könyvelés tükör a vállalkozások számára, amelyből szakértő segítségével kiolvashatják a cég pénzügyi, vagyoni helyzetére vonatkozó legfontosabb tudnivalókat. Alapként használhatják a növekedés és a stratégiai döntések során. 

 

Az ügyfeleink megértették és megszerették a számvitelt

 

Bár nincs reprezentatív kutatásunk róla, de biztosak vagyunk abban, hogy a cégvezetők nagy része nem érti, és nem is szereti a számvitelt. A mi ügyfeleink azonban már egészen más szemmel néznek a könyvelésre. Nem csak értik, de bátran mondhatjuk, hogy szeretik is. Természetesen nem arról beszélünk, hogy minden aprósággal pontosan tisztában vannak, és arról sem, hogy helyettünk el tudnák végezni a napi operatív munkát. Ennél sokkal fontosabb dologról van szó.

A cégeink vezetői:

 •  értik a kapott kimutatások alapjait
 • tudják, hogy mit jelentenek a különböző tételek és számok
 • látják az összefüggést az egyes részterületek között
 • a kezükben lévő számhalmaz alapján megfelelő, racionális és objektív döntéseket tudnak hozni a vállalkozásukkal kapcsolatban

 

A könyvelés keretrendszerbe helyezése és a megfelelően végzett edukációs tevékenység segítségével munkatársaink és ügyfeleink életét sem az ÁFA határidő határozza meg. A könyvelés a cég működésének motorjává válik, egy olyan eszközzé, amely segítségével megalapozott döntéseket tudunk hozni, pontosan látjuk az előttünk álló utat, az út bejárásához szükséges feladatokat és erőforrásokat. A megalapozott döntések pedig nem csak a cég életét teszik egyenes pályára, de a vállalkozók is szorongás nélkül, nyugodtan élhetik az életüket.

 

A cégvezetők nem a könyveléssel kelnek és fekszenek, hiszen egészen más tevékenységekre fókuszálnak. Új üzletet hoznak, munkatársak felvételéről döntenek, partnerkapcsolatokat építenek. A könyvek azonban árulkodni fognak, és egyértelműen megmutatják munkájuk eredményét.

Hogyan válik a könyvelés a vállalkozás motorjává?

 

Rég nem elegendő már, hogy a számlák le vannak könyvelve és az ÁFA be van fizetve határidőre. A könyvelés ennél sokkal jelentősebb szerepet tölthet be egy vállalkozás életében. 

 

A könyvelés megmutatja:

 • hogy hol tart a vállalkozás
 • milyen jövőbeli lépéseket tud tenni a vállalkozás a célok eléréséért
 • milyen erőforrásokkal rendelkezik a cég, és hogyan tud továbblépni

 

Ha a számokat megfelelő módon értelmezzük, és a kapott adatokból jó következtetéseket tudunk levonni, akkor a könyvelés a stratégiát támogató, utat mutató tevékenységgé válik a puszta papírmunka helyett. 

Mire számíthat, ha velünk könyveltet?

 

A könyvelőirodák, megbízott könyvelők fő feladatává vált, hogy tanácsadással segítsék a cégek működését, és munkájuk ne merüljön ki abban, hogy a kötelező kimutatásokat elkészítik. Tapasztalataink azt mutatják, hogy ennek a szemléletnek a hatására a velünk együttműködő cégek megértették, hogyan tudják a számok segíteni a mindennapi ügymenetet, mihez kell nyúlniuk, ha stratégiai döntés előtt állnak.

 

Alapfeladatok a könyvelés során:

 1. Az nem lehet kérdés, hogy elkészül az ÁFA bevallás, és az sem, hogy a számlák megfelelő módon kerülnek a vállalkozás könyveibe. 
 2. A teljeskörű könyvelés, az adóbevallások és az éves beszámolók készítése is az alapfeladatok közé tartozik.
 3. Természetesen elkészítjük a jogszabályokban előírt szabályzatokat, és amennyiben szükség van rá, megfelelő jelentéseket küldünk a hatóságok számára.

 

Mindezen feladatok elvégzése szükséges, de nem elegendő. Ezeket az alapokat egészítjük ki olyan feladatokkal, amelyek nem csak a rövid távú, operatív ügymenetet támogatják, de hosszú távon is a vállalkozás segítségére lesznek.

  1. Edukáció és folyamatos konzultáció

Nem dobálózunk szakszavakkal, azt szeretnénk, hogy értse, amiről beszélünk. Nem hiszünk abban, hogy attól leszünk jobb könyvelők, ha Ön nem érti egyetlen mondatunkat sem. Abban hiszünk, hogy pontosan képben kell legyen a pénzügyi helyzetéről, és ehhez minden támogatást megadunk.

 

2. Alaposan és folyamatosan tájékoztatunk a vállalkozás aktuális helyzetéről

Közérthetően fogalmazunk, így mindig tudni fogja, hogy hogy áll a céljai elérésében, mire van még lehetőség, milyen fejlődési, fejlesztési irányok férnek bele a “keretbe”, esetleg hol vannak olyan pontok, amelyek esetében beavatkozásra lesz szükség.

3. Átvilágítás, tanácsadás, számviteli- könyvelési rendszer kidolgozása

Mint minden más, a könyvelés is akkor lesz hatékony, ha a folyamatok rendben vannak, a rendszerek gyorsan és hatékonyan tudnak kommunikálni egymással. Ha már van számviteli-könyvelési rendszer a vállalkozás életében felülvizsgáljuk, ha pedig nincs, akkor olyan rendszert dolgozunk ki, amellyel élmény lesz a munka. 

 4. Kapcsolattartás és támogatás

Úgy tapasztaljuk, hogy egy vállalkozásvezető sem szeret ellenőrzést kapni, hatóságokkal kapcsolatot tartani, főleg úgy, hogy nem mindig érti azoknak a nyelvét, akikkel beszélnie kell. A könyvelő ilyen esetben a vállalkozó mellett áll, nem hagyja egyedül és kommunikál helyette a hatóságokkal. 

 

A könyvelés leképezi a vállalkozás  főbb gazdasági folyamatait. A számok mutatnak a cégről valós képet. Megmutatják, hogy a főbb tevékenységek mennyire nyereségesek, hogy áll a cég vagyoni helyzete és az egyes lépések milyen hatással voltak az eredményességre.

 

Dolgozzunk együtt az Ön vállalkozásán is!