ÜZLETI AUDIT

Szabaduljon meg az “így szoktuk” szorításától

Üzleti audit a vállalkozások növekedése és hatékonysága érdekében

 

Az üzleti audit során testközelből figyeljük meg az Ön vállalkozását, így pontosan látni fogjuk, hogy a jelenlegi gyakorlatból, folyamatokból, szokásokból mi az, ami működik és mik azok, amik a növekedés gátjai. Az “így szoktuk” elfogadása helyett megkeressük az érzékeny pontokat, és megmutatunk egy másik utat. A megoldásaink növekedést, nyugalmat és hatékonyságot hoznak a vállalkozások életébe. Az üzleti audit során stratégiai kérdésekkel foglalkozunk.

 

Miben segít az üzleti audit?

 

Az audit során egy olyan külső szemet hoz be a vállalkozás, aki nem rabja a szokásoknak és tapasztalataival segítséget tud nyújtani még a megoldhatatlannak tűnő problémákban is. 

 

Mondjon búcsút a vezetői (vállalkozói) magánynak

A vezetők döntéseiket általában egyedül, támogatás nélkül hozzák meg. Az ezzel járó stressz és felelősség pedig nem csak a munkaidejükben van rájuk hatással, de nagyban befolyásolja a munkán kívüli életüket is. Nincs lehetőség feltöltődésre, önfeledt szabadidőre, békés családi együttlétekre, mert a vezető gondolatai folyamatosan a cége ügyein pörögnek. Az audit egy olyan társat ad, akivel minden kérdés, döntés átbeszélhető, a problémákat olyan szakemberrel osztja meg, akitől releváns válaszokat kap.

 

“A nem látom a fától az erdőt” probléma feloldása

Ön, mint a vállalkozás vezetője, tulajdonosa a cégében él, ez teszi ki a mindennapjait. Teljesen természetes, hogy a szokásjogok nagy hatással vannak a mindennapos működésre, és az is természetes, hogy esetenként nem látszik a fától az erdő. Általában a megoldás és a következő lépés karnyújtásnyira van, annak eléréséhez pedig nincs szükség másra, mint egy más szempontú megközelítésre. A külső, friss szemlélet képes megváltoztatni az “így szoktuk” káros hatásait, és alternatív utakat mutathat. 

Releváns tapasztalatok a szakértőktől

Egy külső szakértő nem csak az Ön cége működését látja. Olyan piaci és iparági tapasztalatokat, jó gyakorlatokat ismer, amelyek belsős kollégák és vezetők számára nem elérhetőek. Az audit során ezzel a tudással és tapasztalattal érkezünk az Ön cégéhez is, és eddig ismeretlen, de validált működési modelleket építünk be a vállalkozás életébe. Hosszú évek tapasztalatai állnak mögöttem nem csak megrendelői, de szolgáltatói oldalról is. Természetesen nem vagyok polihisztor, így ha olyan problémákkal, megoldandó feladatokkal találom szembe magam, amely túlmutat a tapasztalataimon, akkor kiterjedt kapcsolati hálóm segítségével a legjobb szakemberek támogatását fogom kérni.

 

Alap a hosszú távú stratégiához

Egy jól végrehajtott üzleti audit nem csak a mindennapi munkát teszi hatékonnyá, a céget eredményesebbé, a vállalkozót, tulajdonost pedig nyugodtabbá. Ez az átfogó üzleti elemzés alapját képzi a hosszú távú stratégiának is. Új irányokat mutat, alternatív utakat ajánl vagy validálja azokat a célokat, amelyeket a vállalkozás kitűzött maga elé. Ezzel nem csak a rövid távú hatás érezhető, de elkerülhetőek a zsákutcák, a költséges kísérletezgetések és a feleslegesen lefutott körök. 

Mikor van szüksége a vállalkozásoknak üzleti auditra?

 

Mondhatnánk, hogy szinte nincs olyan vállalkozás, akinek ne lenne szüksége időről-időre egy auditra. Vannak azonban olyan szempontok, és kérdések, amelyek ha gyakran előkerülnek érdemes komolyan megfontolni a külső szakértő bevonását. 

Szinten biztosan auditra van szüksége a vállalkozásnak, ha:

 

  • a vezetők azt érzik, hogy biztosan van még a vállalkozásban növekedési potenciál, de nem tudják pontosan, hogy milyen lépéseket kell megtenni annak érdekében, hogy ez a növekedés meg is történjen
  • a vezető, tulajdonos bizonytalan abban, hogy a jelenlegi folyamatok megfelelően vannak felépítve, érzi azt, hogy lehetne hatékonyabban is működni, de nem látja azokat a lépéseket, amin változtatni kell
  • hiába van jelentős árbevétel, a pénz kifolyik a cégből, és a magas bevétel mellett nincs fejlődés
  • a konkurencia üstökösként húz el Ön mellett, amíg az Ön mindennapjait az operatív tűzoltás teszi ki
  • a cégvezető a munkaidő legnagyobb részében a gyakorlati problémák megoldásával foglalkozik, viszont egy perce sincs arra, hogy ott tudjon lenni, ahol igazán szükség van rá – a vezetésben, az iránymutatásban és a hosszú távú stratégia felépítésében
  • a cég nem tud megfelelően, gyorsan és hatékonyan reagálni a piac változásaira, kullog a többi szereplő és a versenytársak után

 

Végül, de nem utolsó sorban arra bíztatok minden vállalkozásvezetőt, hogy nézze meg, hogy mivel telik a szabadideje. Ha nem tud feltöltődni, nem tud nyugodtan szabadságra menni, vagy akár egy hétvégét eltölteni a családjával és a barátaival, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy vajon tényleg megfelelően működik-e minden. A feltöltődés és a nyugalom biztosítja mindenki számára azt, hogy megfelelő döntéseket hozzon, hatékonyan dolgozzon és a legjobbat hozza ki magából. Egy folyamatosan leterhelt, operatív tűzoltással foglalkozó vezető nem lesz, és nem is lehet olyan vizionárius, aki az egekbe repíti a cégét.

 

A folyamatok rendbetétele, a problémák megoldása, a stabilizáció segít Önnek abban, hogy ne a cége rabszolgája legyen. 

Üzleti audit – nem a megszokott módon

 

Auditálni sokféleképpen lehet. Én egy olyan módszert választottam, ami a tapasztalataim alapján a lehető leghatékonyabban segíti a vezetőket. Mit csinálok másként?

 

Átvizsgálom a cég működését, de nem csak az íróasztal mellől.

 

Természetesen átnézem a könyvelést, a szerződéseket, de ez csak az első pont. A papírok ugyanis sok mindenre választ adnak, de nem adnak teljeskörű képet a cég működéséről. Az átvilágítás akkor lesz hatékony, ha ennél tovább megyek és mélyebbre ásom magam.

 

    1. Mélyinterjúk

Megkérdezem a munkatársakat, vevőket és beszállítókat. A mélyinterjúk kérdései alapján rá tudok világítani azokra a pontokra, amik az elakadásokat és a nem megfelelő működést okozzák. Ezek a beszélgetések sokszor a megoldást is magukban hordozzák, hiszen az interjúalanyok az objektív tájékoztatás mellett arról is beszélnek, hogyan kellene másként csinálni.

 

  1. Részvétel a cég életében

Ha a mindennapos működés problémáira, a folyamatok hatékonyságának növelésére vagy a hosszú távú növekedési pontok meghatározására keressük a választ, akkor elengedhetetlen, hogy részt vegyek a cég életében. Ezért részt veszek a megbeszéléseken, a mindennapos munkában. Azokra a kérdésekre keressem a választ, hogy minden megfelelően működik-e, a folyamatok egyes lépései logikusan követik-e egymást, megvan-e minden lépés, vagy van olyan, ami kimaradt.

Hogyan tovább az audit után?

 

Egy üzleti audit akkor hoz hosszú távú sikereket, ha olyan jól hasznosítható, gyakorlatias tanácsokkal teletűzdelt anyagot kap a vállalkozás a végén, amelynek a tanulságai egyértelműek és könnyedén beépíthetők. 

 

Írásos jelentés

Az üzleti audit egy részletes, írásos jelentéssel zárul. Ez a jelentés a vállalkozás működésének leírata, amely azonban nem csak a helyzetképet tartalmazza. Olyan releváns javaslatokat tartalmazó dokumentáció kerül átadásra, amely nem csak azt mutatja meg, hogy hol van probléma, hanem azt is, hogy konkrétan mit kell tenni annak érdekében, hogy a vállalkozás hatékonyan és hosszú távon sikeresen működjön.

 

A részterületekre is koncentrálunk

 

A teljes kép mellett az egyes részterületekre is külön hangsúlyt fektetünk. Ha úgy látom, hogy csak bizonyos területek szorulnak fejlesztésre, akkor azokra részprojektek indítását javaslom. Ennek a szemléletnek a segítségével célzottan gyógyítjuk be a leginkább fájó sebeket, azokon a pontokon avatkozunk be, ahol a legnagyobb szükség van rá. 

 

Megtérülő fejlesztési javaslatok

 

Minden javaslat úgy kerül kidolgozásra, hogy a vállalkozás hosszú távú jól léte van a fókuszban. Ezért nem fogok olyan fejlesztéseket javasolni, amelyek többe kerülnek, mint amennyit a fejlesztés hozni fog. Pontosan tudom, hogy a mi együttműködésünk is akkor lesz sikeres, és mindkét fél számára kielégítő, ha a javaslataimmal Ön és a vállalkozása jól jár, és a következő szintre tud emelkedni.

 

Utánkövetés

 

A folyamatok és a javaslatok utánkövetése elengedhetetlen, hiszen a gyakorlati tapasztalatok alapján derül ki, hogy szükséges-e még optimalizáció, kell-e még bármilyen egyéb lépést beépítenünk. Ezért az audit után utánkövetem és ellenőrzöm a változások eredményét.

 

Dolgozzunk együtt az Ön vállalkozásán is!

 

Egy tapasztalt külső szakértő friss gondolatokat, növekedést, kiszámíthatóságot és nyugalmat hoz az Ön vállalkozásának életébe is. Vegye fel velem a kapcsolatot és emeljük együtt a következő szintre a cégét!